Gyuszi Dopovecz – Presedinte C.S. Babarunca: „Vreau ca Orientarea sa fie la fel de cunoscuta, practicata, iubita ca si fotbalul… chiar un pic mai mult!”
Istoria Clubului
CS Babarunca a fost înființat în anul 2013, fiind urmașul Asociației Turistice Babarunca, înființată ca asociație în ianuarie 1990, dar a cărei activitate a început in anii 1970-80. CS Babarunca este la ora actuală unul din cele mai importante cluburi din România, cu peste 70 de membri care participă la concursurile de Orientare din țară, la toate categoriile de vârstă. Orientarea de performanță la Săcele a început odată cu venirea la Liceul Teoretic din oraș (actualul Liceu Teoretic ”G. Moroianu”) a profesoarei de desen Agi Ferencz, care, cu ajutorul profesorilor Eniko Cseh și Margea Magdolna, a reușit să facă în scurt timp o grupă de copii din care făceau parte printre alții Pajor Zoltan, Iuliu Dopovecz, Kovacs Guido, Mirel Biriș, Emil Pușcaș. În 1974, la Săcele, în Poiana Angelescu, se organiza și prima etapă națională a Cupei ”Jobarat” (echivalentul în limba maghiară al revistei pionierilor ”Cutezătorii”).
La Săcele, tradiția Orientării a fost continuată de foștii elevi ai profesoarei Agi Ferencz. Atfel, în anii 80, Gyusi Dopovecz, împreună cu Emil Pușcaș și alți prieteni, puneau bazele unei asociații turistic-sportive Babarunca, în care ștafeta Orientării era predată mai departe.
Până în anul 2000, ATS Babarunca a funcționat și ca club sportiv, având tilturi de campioni naționali la juniori prin Mircea Dopovecz, Alex Jantea, Diana Dopovecz, Laura Szocs. După noua lege a sportului din 2000, sportivii săceleni sunt transferați la CSU, ultima generație de săceleni cu medalii la campionate naționale fiind cea a lui Tudor Pușcaș, Denisa Igescu și Cristina Popa. În anul 2013, membrii asociației se hotărăsc să își deschidă propriul club sportiv și astfel se înființează CS Babarunca. Într-o primă etapă, clubul participă în special la campionatele naționale la probele de Master. În 2016-2017, clubul începe cu o primă grupă de copii, din care face parte Petru Tulban, iar după 6-7 luni și Ioan Iacob, cei doi devenind apoi cei mai ”consacrați” juniori ai clubului.
2023
Campionatul Național de Medie Distanță, Lungă Distanță și Sprint – 21 medalii la juniori și 11 medalii Master
Campionatul Național de Noapte Si Campionatul Național de Stafeta Mixta – 19 medalii
Campionatul Sud-Est European de Orientare/SEEOC, Bosnia Herțegovina 7 medalii / District champions
New Era
Din 2019-2020, în club sunt cooptați Pepe și Anca Stupu, care preiau secția de performanță, cu o nouă grupă de copii, care în doi-trei ani ajung să fie printre cei mai medaliați juniori la campionatele naționale.
Juniorii (deja) mari Ioan Iacob și Iulia Stupu sunt primii care ajung și la lotul național, fiind medaliați la ultimele trei ediții ale Campionatelor Sud-Est Europene și cu participări la campionatele europene de juniori. În 2023 li se adaugă Vlad Percec și Radu Ilin, ridicând la 4 numărul juniorilor la lotul național.
Pe lângă performanță, clubul este extrem de implicat și în organizarea de concursuri sportive și evenimente de promovare a Orientării. Astfel, CS Babarunca organizează anual peste 10 concursuri de Orientare și Rogaining.
Lunar în județul Brașov are loc Roza Vânturilor, cu 11 etape/an, cu categorii de concurs de la începători până la sportivi legitimați, cu grade diferite de dificultate, precum și cu anumite etape de MTB-O. În luna decembrie în fiecare an, pe modelul Rozei, are loc Cupa Moșului, dedicată exclusiv copiilor, iar tot iarna clubul organizează Cupa Babarunca la Orientare pe Schiuri. În luna iulie, în preajma sărbătorii mocanilor săceleni, Sântilia, are loc Săcele O Meeting, iar începând cu anul 2023, în luna octombrie, clubul vine cu un nou concurs care își dorește să devină unul internațional: Brașov O–Meeting.
Pe lângă acestea, în fiecare an, în parteneriat cu CS Transylvania Rogaining, cel puțin o competiție de Rogaining de minim 4 ore este organizată de obicei în Brașov. În anul 2022 a fost organizată Cupa Zece, un concurs de 10 ore de Rogaining, chiar la Săcele.
Misiune: promovarea si dezvoltarea Orientarii in Romania
O altă activitate extrem de importantă a clubului este cea de promovare a Orientării. Din 2016, în urma parteneriatului cu Asociația Sport Montan, Orientarea a fost inclusă în Festivalul Sport Montan Săcele, apoi în Festivalul Sporturilor, organizat la Iași și la București. Începând din 2023, clubul s-a implicat și în organizarea de ateliere de Orientare dedicate elevilor în timpul săptămânilor Școala Altfel sau Școala Verde. Astfel, numai în această primăvară, peste 1000 de copii din județul Brașov au aflat pentru prima data cum se folosește o hartă de Orientare. Nu în ultimul rând, CS Babarunca este singurul club din România care a participat la toate edițiile Zilei Mondiale a Orientării, organizată anual de IOF.
Iti doresti sa sustii activitatea clubului nostru
Dă un sens valorii tale și devino voluntar al clubului nostru, CS Babarunca! Împreună, putem promova Orientarea în România și sprijini copiii talentați să atingă performanța în acest sport captivant. Fii parte din echipa noastră și contribuie la succesul și creșterea clubului nostru sportiv. Vino să ne susții și să ne ajuti să continuăm această frumoasă călătorie în Orientare!
Parteneri
Cu spriinul
Doriti sa va alaturati clubului?
Clubul Sportiv Babarunca vă oferă oportunitatea de a vă dezvolta și de a vă conecta cu alți entuziaști ai Orientării. Fiți parte dintr-un club care celebrează sportul și creșterea personală. Prin activitățile noastre și prin evenimentele viitoare, vă invităm să vă îmbunătățiți sănătatea, să vă dezvoltați abilitățile, să explorați natura și să vă bucurați de satisfacția de a atinge obiectivele personale.