Ce este orientarea?

Orientarea este o familie de sporturi unde concurenții, folosind harta și busola, trebuie să se deplaseze într-un mediu necunoscut (de obicei pădure) de la un post la altul, pentru a parcurge cât mai repede un traseu.

Orientarea: Sportul atletului inteligent

Cum se practica orientarea

Orientarea /Orienteering este o întrecere atletică palpitantă, care te provoacă să-ți depășești limitele în mijlocul naturii. Pe parcursul competiției, sportivii se orientează cu ajutorul unei hărți și a unei busole, transformându-și în timp real traseul într-o experiență tridimensională. Alegerile strategice și abilitățile de navigare îi conduc pe sportivi între mai multe puncte de control, iar câștigătorul este cel care reușește să parcurgă traseul în cel mai scurt timp posibil. Alături de competițiile desfășurate în pădure, Orientarea se practică și în oraș, în probele de Sprint și City-Orienteering.

Cate tipuri de orientare se pot practica?

Alături de Orientarea în Alergare, există și Orientarea pe Schiuri și Orientarea pe MTB. Toate cele trei ramuri sunt foarte practicate în special în Țările Scandinave, în Elveția, Austria, Franța, Spania, Țările Baltice, Ucraina și Ungaria, fiind organizate în fiecare an Campionatul Mondial, European și Cupa Mondială cu etape în întreaga lume.

Pe lângă partea profesionistă, există alte modalități de practicare a Orientării precum Maze Orienteering/Orientarea în labirint, MicroOrientarea, Indoor Orienteering.

Beneficiile practicarii acestui sport:

Creșterea sănătății cardiovasculare: orientarea este o modalitate excelentă de a crește ritmul cardiac și de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Este o formă de exercițiu cardiorespirator care implică alergare, jogging și cățărare pe terenuri diferite.
Reducerea stresului și a anxietății: orientarea este o modalitate excelentă de a reduce stresul și anxietatea. A fi în natură și a naviga pe terenuri necunoscute poate fi liniștitor și întăritor. De asemenea, poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor, a concentrării și a conștientizării spațiale.
Creșterea stimei de sine: orientarea este un sport provocator care necesită multă rezistență mentală și fizică, care poate servi la creșterea stimei de sine și a încrederii în sine.
Imbunatatirea abilitatilor sociale: orientarea este o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi și de a-ți face prieteni. Este un sport social care se face adesea în grupuri și poate fi o modalitate excelentă de a intra în legătură cu oameni care împărtășesc interese comune.
Distracție și satisfacții: orientarea este un sport distractiv și plin de satisfacții, care poate fi bucurat de oameni de toate vârstele și nivelurile de fitness. Este o modalitate excelentă de a face mișcare, de a explora în aer liber și de a te distra.

Un pic mai mult despre orientare

Cei ce practica acest sport alearga pe teren accidentat, teren forestier complet nepregătit tip cross country în adevăratul sens al cuvântului. Prin urmare, este nevoie de forță și agilitate corporală considerabilă. Este necesară o condiție fizică similară cu cea a unui alergător de 3000 m obstacole sau maraton. Există o mare varietate de evenimente de Orientare: competiții individuale și ștafete, curse de parcuri ultrascurte și evenimente de maraton montan. Orientarea pe timp de noapte cu ajutorul unei lanterne este, de asemenea, o formă populară de Orientare. În fiecare an, cei mai buni orientaristi din lume luptă pentru titlul de Campion Mondial. Orientarea a devenit un sport olimpic recunoscut în 1977.

Echipament: equipament usor de alergare, crampoane, harta, busola, card de control (Si-card).

Orientarea cu mountain bike este un sport de anduranță care atrage atât pasionații de Orientare, cât și pasionați de mountain bike. Cele mai importante abilități de Orientare necesare sunt alegerea traseului și memoria hărții. Manevrarea extrem de bună a bicicletei și capacitatea de a face față pantelor abrupte atât în ​​sus, cât și în jos sunt o necesitate absolută pentru un atlet de nivel superior. Ca măsură de protecție a mediului, concurenții nu pot părăsi poteci și piste, deși în mod excepțional poate fi permis în unele țări. Orientarea cu Mountain Bike este una dintre cele mai noi discipline de Orientare administrate de Federația Internațională de Orientare. A început la sfârșitul anilor 1980 la nivel de club în țările în care ciclismul montan era un sport popular în aer liber. Campionatele Mondiale de Orientare Mountain Bike sunt organizate în fiecare an atragând aproximativ 25 de echipe naționale.

Echipament: harta, busola, suport harta, bicicleta, casca, card de control.

Orientarea pe Schuri este un sport de iarnă de anduranță care combină Orientarea și schiul de fond pe un teren accidentat folosind piste de schi fond pregătite. Un sportiv combină rezistența fizică și forța ridicată, abilitățile excelente de schi și capacitatea de a alege cele mai bune trasee. Evenimentele de Orientare pe Schiuri sunt concepute pentru a testa atât puterea fizică, cât și abilitățile de navigare ale sportivilor. Sportivii folosesc o hartă pentru a naviga într-o rețea densă de piste de schi și pentru a vizita punctele de control în ordinea corectă. Alegerea traseului se face pe baza calității pistelor de schi, a pantei și a distanței, toate acestea putând fi citite de pe hartă. Avându-și originile în anii 1890, Orientarea pe Schiuri este un sport cu tradiții îndelungate fiind un Sport Olimpic recunoscut.

Echipament: harta, busola, suport harta, schiuri de fond, bete, card control.

Trail orienteering este o disciplină de Orientare centrată pe citirea hărților în teren natural și urban. Disciplina a fost dezvoltată pentru a oferi tuturor, inclusiv persoanelor cu mobilitate limitată, șansa de a participa la o competiție de orientare semnificativă în mod echitabil. Scaunele cu rotile manuale sau electrice, bastoanele și ajutoarele etc. sunt permise atunci când este necesar pentru deplasarea și viteza pe sol nu este relevantă pentru competiție.

Provocarea este de a identifica markerul de control corect din informațiile oferite de hartă. Acest lucru se face de la distanță și mai ales de pe un drum sau potecă, ceea ce face posibilă participarea persoanelor cu mobilitate redusă.

Trail Orienteering a fost recunoscut ca o disciplină oficială IOF în 1992. Campionatele Mondiale au fost organizate în fiecare an din 2004 până în 2019 și vor fi organizate la doi ani începând cu 2023.

Descrierea Posturilor

CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRII

Doriti sa va alaturati clubului?

Clubul Sportivtiv Babarunca vă oferă oportunitatea de a vă dezvolta și de a vă conecta cu alți entuziaști ai orientării. Fiți parte dintr-un club care celebrează sportul și creșterea personală. Prin activitățile noastre și prin evenimentele viitoare, vă invităm să vă îmbunătățiți sănătatea, să vă dezvoltați abilitățile, să explorați natura și să vă bucurați de satisfacția de a atinge obiectivele personale.